Digitaal in duidelijke taal


Kerstboom met LEDs

Voor een kerstcadeau heb ik deze LED kerstboom gemaakt. Deze LEDjes worden aangestuurd door een Attiny85, geprogrammeerd met de Arduino IDE, en kan worden gevoed met een telefoon of een powerbank (5 volt). Het doel was om eenvoudig en snel iets leuks te maken. Het kost ongeveer anderhalf uur om in elkaar te zetten.

Benodigdheden:

Gereedschap:
 • Kniptang
 • Soldeerbout en soldeerdraad

 

Solderen

We maken 3 setjes van 2 LED's en een weerstand van 47 Ohm. Verbind de ene kant van de weerstand met pin 1 van de Attiny85, verbind de andere kant met de anode pin (lange pin) van de rode LED. Verbind de cathode pin (korte pin) van de rode LED met de anode pin van de groene LED, en verbind de cathode pin van de groene LED met de GND (ground) pin van de Attiny85, zoals onderstaand figuur.

Herhaal deze stappen voor pin 2 en pin 3.

Code

void setup() {
 pinMode(1, OUTPUT);
 pinMode(2, OUTPUT);
 pinMode(3, OUTPUT);
 // sets the digital pin as output
}

void loop() {
 digitalWrite(1, HIGH);
 delay(1000);     
 digitalWrite(2, HIGH); 
 delay(1000);
 digitalWrite(3, HIGH);
 delay(1000);
 digitalWrite(1, LOW);
 delay(1000);
 digitalWrite(2, LOW);
 delay(1000);
 digitalWrite(3, LOW);  
 delay(1000);
}
Om de code op de Attiny85 te zetten, heb ik gebruik gemaakt van Arduino 1.6.11. Voeg onder File > Preferences de volgende URL toe voor Boards Managers: https://raw.githubusercontent.com/damellis/attiny/ide-1.6.x-boards-manager/package_damellis_attiny_index.json . Vervolgens kun je onder Tools > Board > Boards Manager zoeken op Attiny85, en het juiste board installeren. Daarna kun je onder Tools > Board, de Digispark (default - 16.5 MHz) selecteren.

We gebruiken drie pinnen om 3 setjes van een groene en rode LED aan en uit te zetten. Daarvoor stellen we pin 1, 2 en 3 in als OUTPUT pin, zodat 0v (uit) of 5v (aan) op de pin kunnen zetten. In de functie loop() zetten we eerst pin 1 aan, na een seconde ook pin 2, en na nog een seconde ook pin 3. Vervolgens gaan de pin's met een vertraging van 1 seconde weer uit, om vervolgens opnieuw te beginnen.

Als je de code hebt overgenomen in de Arduino IDE, kies je voor Upload (Ctrl + U). Na een paar seconden wordt je gevraagd de Attiny85 te verbinden. Dit doe je met een micro USB kabel.

ComputerComputer

 

Resultaat

Als alles gelukt is, kun je de Attiny85 aansluiten aan een powerbank of aan de USB uitgang van je computer. Als het goed is, ziet het er zo uit: