Digitaal in duidelijke taal


Laptopscherm hergebruiken

Een tijdje geleden had ik een laptop, waarvan de scharnier waarmee het scherm open en dicht kon niet meer werkte. Omdat ik de laptop toch niet meer gebruikte, besloot ik te onderzoeken of ik het scherm nog kon gebruiken.

Als je het scherm uit de behuizing van je laptop haalt, zie je al gauw dat er geen HDMI connector op het scherm zit. In plaats daarvan zit er een heel dunne connector met (in mijn geval) 40 pinnetjes op.

Om er dan toch voor te zorgen dat je dit scherm kan aansturen, heb je een LCD controller nodig. Deze controller zorgt ervoor dat het input signaal (HDMI, DVI of VGA) wordt omgezet naar een LVDS-signaal waarmee het laptopscherm aangestuurd wordt.

Van links naar rechts: voeding, HDMI, DVI, VGA, Audio in, Audio uit.

Benodigdheden:

  • LCD Controller voor de B156XW02 (controleer zelf of deze controller werkt voor jouw laptopscherm. Bij twijfel kun je de verkoper vragen welk model je nodig hebt)
  • 12v adapter voor de LCD Controller
  • Oud laptopscherm
  • HDMI / VGA / DVI kabel


Op de achterkant van het scherm kun je vinden wat het typenummer van het scherm is. Hiermee kun je de juiste LCD Controller vinden.

 

ComputerComputer

Aansluiten

Voor dit project heb ik als input-bron gebruikgemaakt van de Raspberry Pi. Deze beschikt over een HDMI poort. Sluit de HDMI poort aan op de LCD Controller. Verbind de LVDS kabel aan het laptopscherm. Sluit het "toetsenbordje" aan dat bij de LCD Controller meegeleverd was. Met dit toetsenbordje kun je het scherm aan en uit zetten, maar ook instellingen zoals helderheid aanpassen. Sluit de 12V-adapter aan, en druk op de Power-knop.

Resultaat

Als alles gelukt is, zou het scherm moeten werken.

Wees creatief

Je kunt dit scherm nu gebruiken als extra scherm voor je laptop of computer. Je kunt het in combinatie met een Raspberry Pi gebruiken als Media Center. Of gebruik het voor een magic mirror... hierover later meer.