[RASPBERRY PI] Raspberry pi en klik-aan-klik-uit
De Raspberry Pi bevat meerdere GPIO-pinnen, waarop je allerlei sensoren en componenten kan sluiten. In dit artikel laat ik zien hoe je een 433 MHz transmitter aansluit. Met de 433 MHz zender kun je onder andere een klik-aan-klik-uit stopcontact aan en uit zetten.
Benodigdheden:
Voordat we beginnen...
Voor het gemak heb ik ervoor gekozen de Raspberry Pi te bedienen zonder scherm, toetsenbord en muis. Dit heb ik gedaan door SSH aan te zetten, om vervolgens van mijn vaste computer alle commando's via SSH uit te voeren op de Raspberry Pi. Om SSH aan te zetten heb je wel eenmalig een scherm, toetsenbord en muis nodig. Ga naar Menu, kies Preferences en vervolgens Raspberry Pi Configuration.
PuTTY
Als SSH aan staat op de Raspberry Pi kun je verbinden met bijvoorbeeld
PuTTY, een SSH client.
WiringPi
Om te beginnen heb je WiringPi nodig.
WiringPi is een library waarmee je de GPIO poorten kan aansturen. Voer de volgende commando uit om WiringPi te downloaden.
git clone git://git.drogon.net/wiringPi
Als dit voltooid is, gaan we WiringPi installeren.
cd wiringPi
./build
Vervolgens hebben we de bestanden van
https://github.com/chaanstra/raspKaku nodig.
git clone https://github.com/chaanstra/raspKaku
Als de bestanden gekopieerd zijn, compileer je het door de volgende commando:
cd raspKaku
g++ -o kaku kaku.cpp -I/usr/local/include -L/usr/local/lib -lwiringPi
433MHz zender aansluiten
Nu de libraries geïnstalleerd zijn, kun je de 433MHz zender aansluiten.
De pinnen van de Raspberry Pi zijn als volgt:

Voor de 433MHz zender gebruiken we de een 5v pin (rood), een gnd pin (zwart) en pin 14. Sluit de 5v pin aan op de VCC pin van de transmitter, sluit de GND pin aan op de GND pin van de transmitter, en sluit pin 14 aan op de ATAD pin van de transmitter.
Commando versturen
Als alles gelukt is, kunnen we gaan proberen het klik-aan-klik-uit-schakelaar aan te sturen. Op het moment dat je het schakelaar in het stopcontact stopt, heb je een aantal seconden om een nieuwe code te programmeren. Voortaan zal de de schakelaar aan of uit gaan bij die code. Het maakt daarbij niet uit of je een knop gebruikt van de afstandsbediening, of zelf een code verstuurt via een 433 MHz zender. Hiervan maken we gebruik, door een willekeurige code te versturen. Sturen we bijvoorbeeld de code
A 1 on vlak nadat de schakelaar in het stopcontact gestopt wordt, dan zal de schakelaar voortaan bij de code
A 1 on aan gaan, en bij
A 1 off uit. De code versturen we met de volgende commando:
sudo ./kaku A 1 on
en
sudo ./kaku A 1 off
In de volgende tutorial zal worden uitgelegd hoe je deze commando's kan versturen via een website. Dan kun je met je laptop of telefoon de lampen aan en uitschakelen.
Misschien vind je dit ook leuk: